Self-assessment Tool

Toelichting De Groene Pluim

goals-wheel-solid.png#asset:28 De Groene Pluim is ontwikkeld om bedrijven, die serieus werk maken van duurzaam ondernemen, te erkennen, te waarderen en om deze bedrijven stevig te positioneren. De Groene Pluim wordt vanuit de regionale ondernemersverenigingen op frequente basis uitgereikt. Door De Groene Pluim uit te reiken, ontstaat er een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven om (nog) bewuster duurzaam te gaan ondernemen en komt er een positieve duurzame beweging op gang. Deze beweging alsmede het proces wordt gefaciliteerd en aangejaagd door de Stichting De Groene Pluim.

De Groene Pluim is mede tot stand gekomen naar aanleiding van de Sustainable Development Goals (Global Goals) alsmede het Klimaatakkoord van Parijs en het Nationaal en Provinciaal Energie akkoord.

img-goals.png#asset:27

Figuur: Global Sustainable Development Goals (bron: www.un.org)

De Sustainable Development Goals (SDGs) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen, bestaan uit 17 doelen en 169 targets die de wereld tot ‘een betere plek moeten maken in 2030’, schrijven de Verenigde Naties in hun voorstel voor een nieuwe mondiale agenda. De doelen moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: Leaving no one behind. De samenhang en de omvang van alle Global Goals is zeker voor het MKB veelomvattend, zeventien doelen die allemaal even belangrijk zijn vanuit een wereldperspectief, maar die niet voor elke ‘business’ even relevant.

Daarom heeft De Groene Pluim de onderstaande selectie gemaakt van vier Global Goals met het oog op het feit dat het MKB veelal regionaal of nationaal werkt en dat deze aansluiten bij de aandachtsgebieden van een brede groep ondernemers. Zo wordt De Groene Pluim laagdrempelig en herkenbaar ingezet binnen de regio.

Goal08
Goal12
Goal13
Goal17

Om in aanmerking te komen voor De Groene Pluim dient een bedrijf op haar eigen wijze actief bij te dragen aan de Global Goals en levert zij een aanzienlijke bijdrage aan innovatieve verduurzaming van de productieketen. Tenslotte is het belangrijk dat het bedrijf gemotiveerd en enthousiast is om haar inspiratie, kennis en ervaring te delen en uit te dragen naar nadere bedrijven. Tenslotte vormen De Groene Pluim houders een actief netwerk op het gebied van duurzaam ondernemen.

In principe kan ieder bedrijf in aanmerking komen voor De Groene Pluim ongeacht de grootte van het bedrijf en ongeacht welke branche. Het is dus zeker niet exclusief voor grote industriële bedrijven. Ieder bedrijf dat een actieve bijdrage levert op het gebied van duurzaam ondernemen en deze zichtbaar kan maken, komt voor De Groene Pluim in aanmerking. 

< Terug naar de tool